Stránky číta 19 ľudí.        tvoja IP adresa: 3.15.151.214 23. Apríl 2024    Utorok, 14:59.13
   Späť na oznamy   


25.11.2005
Jajah - alebo ako som volal do Kostariky za 3Sk za minútu

S príchodom širokopásmového pripojenia k intenetu (broadband) sa rapídne zvýšil počet možností, ktoré nám web poskytuje. Nejedná sa len o to, že je oproti dial-up pripojeniu rýchlosť niekoľkonásobne vyššia, odozva serverov je nižšia a stabilita na úplne inej úrovni, braodband nám otvoril nové možnosti komunikácie pomocou internetu. Je niekedy až zarážajúce, keď sa stretávam s ľuďmi, ktorí vlastnia veľmi ale naozaj veľmi rýchle pripojenie, platia zaň nemalé čiastky a jediné čo robia je občasné posielanie e-mailov, alebo len bezcieľne surfovanie a myslia si, že všetko iné je zložité prípadne drahé na ďalšie investície V tomto článku by som rád hovoril o VoIP komunikácii (Voice over Intenet Protocol) ktorá je veľkým konkurentom klasickým pevným linkám, alebo mobilným operátorom.

Asi ste sa už stretli s programom Skype, ktorí ako jeden z prvých spopularizoval prenos hlasu cez internet, z počítača na počítač. tomu ale dnes dáme voľnno, lebo objavil sa jeho celkom vážny konkurent ktorý sa nazýva Jajah. Pod týmto celkom netradičným menom sa skrýva šikovný program ktorý si určite obľúbite. Pred niekoľkými mesiacmi (25. jún 2005 - prvá verejná beta verzia), keď Jajah uzrel svetlo sveta, sa do povedomia užívateľov dostal prostredníctvom ponuky 5 minút telefonovania zdarma na pevné linky aj na Slovensku. Päť minút som si vyskúšal a program jednoducho zapadol medzi nepoužívaný softvér v ponuke Štart. No ale postupom času, keď som začal využívať elektronické bankovníctvo, teda najmä po tom keď sa PayPal usídlil aj na Slovensku, vrátil som sa k nemu späť. Počas veľmi jednoduchej transakcie, ktorá trvala cca 2 minuty som si "dobil" kredit o 5 euro, čo je minimálna možná čiastka na začaitok používania hovorov cez Jajah na pevné linky, alebo mobily.

Tu je výber z cenníku Jajah (ceny v Euro s DPH)

SLOVAK REPUBLIC (421)

0,0734

SMS (all)

0,0633

MOBILE (4219)

0,2404

CZECH REPUBLIC (420)

0,0236

MOBILE

0,2014

SINGAPORE (65) 0,0145
SMS (all) 0,0633
MOBILE 0,0114

No možno že si poviete, že žiadny zázrak, 3Sk na pevnú linku, alebo skoro 10Sk na mobil na Slovensku. Áno, máte pravdu, lenže zoberme si medzinárodné hovory. 70 halierov za minútu na pevnú linku v Portugalsku? 7 korún na mobilný telefón vo Veľkej Británii? Alebo necelé 4 koruny za minútu hovoru na Taiwan, opäť na mobil. Ak si tieto ceny porovnáte s akýmkoľvek klasickým operátorom na Slovensku, je to naozaj citeľný rozdiel. Rozdiely môžu byť až viac ako desaťnásobné, najmä keď voláte do exotickejších kútov sveta, alebo aj len mimo EÚ. Naposledy som túto možnosť využil, keď ma 10 minútový hovor do Kostariky stál cca 30Sk, namiesto skoro 120Sk z pevnej linky, skoro 280Sk z Orange paušál, alebo skoro 500Sk prostredníctvom Easy. A to už je naozaj citeľný rozdiel. Viac o cenách Jajah.

No ale prejdime k samotnému programu, ktorý sa dá stiahnuť na domovskej stránke www.jajah.com. Inštalačný balík má buď 9MB alebo 15MB, rozdiel je v počte voliteľných skinov a zvonení, základ je samozrejme ten istý. Po inštalácii a po vytvorení konta môžte začať program ihneď využívať. Ak nemáte uloadovaný kredit, jajah sa dá použiť na bezplatné volanie PC-to-PC buď s užívateľom ktorý ma takisto jajah, alebo posielať správy, prípadne video konverzovať, čo som žiaľ nemal ešte šancu vyskúšať. Z jajah môžte zdarma volať aj na Skype, len často sa stáva, že všetky komunikačné kanály bývajú obsadené. Netreba zabudnúť aj na SIP/IAX linky, ktoré ešte na Slovensku rozšírené nie sú, ale napr. v Česku sa spoločnosť Fayn rozširuje.

Takisto môžte nainštalovať voice-box, prípadne nastaviť presmerovanie hovorov. Ak nemáte žiadnych "buddies" na konverzáciu, ľahko si ich môžte nájsť, či už v jajah, alebo Skype, alebo dokonca aj v medzinárodnom telefónom zozname, kde ale Slovensko žiaľ nefiguruje, ale napríklad Maďarsko áno. No ale aj tak vám nič nebráni zistiť si, č vaši menovci žijú napríklad v USA.

K samotnému hlasovému prenosu. moje pripojenie k netu je chello easy, upload 128kBps. Spojenie či už na mobilnú sieť tu na Slovensku, alebo v UK, prípadne už spomenutú Kostariku prebehlo bez problémov a takisto aj odozva bola veľmi dobrá, žiadne ruchy, prípadne iné neželané efekty sa nevyskytovali. Dokonca niektorí mali subjektívny pocit, že prijímaný hovor bol kvalitnejší ako ordinárny. Posielanie SMS takisto funguje bezchybne, aj keď je len na cca 120 písmen, ostatne zožerie názov vášho mailu a dátum/čas odoslania.

Ale aby som bol spravodlivý, podobné je to aj s programom Skype, ktorí je určite rozšírenejší. Jajah by asi neuspel, ale ponúka niektoré tromfy ako najlacnejšie VoIP hovory a najmä minimálny vklad je iba 5 euro, u Skype je to 10 euro a to aj u mňa pri skúške zavážilo.

Na záver by som chcel povedať, že tento článok mal za úlohu najmä osvetliť celý problém VoIP v kocke, že nie je to nič zložité a netreba sa báť. A aké sú investície? Myslím si že investícia do mikrofónu za 100Sk, prípadne spolu so slúchadlami je naozaj minimálna. A najmä ak máte naozaj niekoho v zahraničí, či už príbuzného, známeho, alebo aj obchodného partnera, môžte ušetriť naozaj viacej ako len ten štartovný kredit, bezohľadu na to, akého VoIP operátora využijete.

- článok prevzatý z www.pc.sk -



SLUŽBY
Zákaznický portál
E-mail
Optický internet
Internet cez Anténu
GeCom TV
Nastavenie Email-u
Pracovné ponuky
Registrácia modernTV
SLEDUJ TELEVÍZIU
modernatv
SLEDUJ KAMERY
kamera1
OTESTUJ RÝCHLOSŤ
speedtest
PRACOVNÉ PONUKY
Pracovné ponuky
Zákaznícky portál
Zmluva:
Heslo:


GeCom, s.r.o. © všetky práva vyhradené.  

Používame cookies aby sme pre vás zabezpecili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. Ak budete pokracovat v používaní tejto stránky budeme predpokladat, že ste s nou spokojní. Viac informácií